Ecoturismul – o cale sustenabilă minunată pentru a călători

Posted by Categories: Ecotourism

Ecoturismul (sau turismul sustenabil) este acela când cineva pleacă într-o vacanță și vizitează locuri din natură neexploatate sau relativ neexplorate, având totodată grijă de mediul înconjurător, în timp ce turistul se cazează de regulă în casa gazdei sale.

Este privit ca o alternativă la turismul obișnuit ce poate fi într-o mare măsură nesustenabil.  Scopul acestuia este de a învăța despre cultura localnicilor, poate chiar de a ajuta la creșterea profitului economic al comunităților locale, de a încuraja înțelegerea și respectul diferitelor culturi și drepturi ale omului, de a susține dezvoltarea personală și, desigur, distracția și relaxarea. Toate acestea cu cea mai mică amprentă de carbon și în cel mai responsabil și sustenabil mod posibil.

Ideea din spatele ecoturismului este că el vine în aceeași măsură atât în beneficiul turiștilor, cât și al localnicilor. Iată câteva recomandări la eco-turism:

  • Protecția mediului înconjurător – asta înseamnă mersul pe cărare, nelăsarea gunoiului în urmă și neaprinderea focului, precum și protejarea resurselor (a nu folosi nesăbuit apa).
  • Nonintervenția în viața sălbatică – asta însemnând că nu ar trebui să hrănim sau să speriem animalele.
  • Respectarea culturii și a tradițiilor locului – prin purtarea unei îmbrăcăminți adecvate și adoptarea unui comportament corespunzător.

Ecoturismul poate include multe activități, precum navigația, mersul pe bicicletă, plimbările, mersul cu caiacul, înotul, scufundările și multe altele. Când se călătorește pe distanțe mai mari este recomandat transportul în comun, în special cel electric.

Un exemplu în domeniu, dar și pentru punerea în evidență a agroturismului, este Constantin Furtună. El deține o casă cu o grădină frumoasă pentru permacultură în zona rurală a Moldovei. Tot timpul anului el găzduiește turiști din toată lumea care vor să afle despre cultura moldovenească, tradițiile, împrejurimile locului și multe altele. El organizează diferite activități, cum ar fi grădinăritul, excursii cu cortul, ciclism, privitul  păsărilor și multe altele. De asemenea, poți învăța despre diverse plante și ierburi medicinale ori despre răsădirea și recoltarea diferitelor legume, culegerea fructelor de pădure, a fructelor și a strugurilor. Poate totodată să prepare mâncăruri delicioase și să-ți dea sfaturi despre dieta vegană și raw-vegană. Află mai multe despre asta aici.

În ultimii ani, ecoturismul s-a extins și a dat naștere multor afaceri și locuri de muncă care sunt direct legate de turism. Pădurile, viața sălbatică și natura au fost protejate, iar comunitățile locale au fost reabilitate.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, 2017 este ”Anul Internațional al Turismului Sustenabil pentru Dezvoltare”, așa că hai să încurajăm mai mult această modalitate de a călători.

 

Loading…